Press Releases

Hoge Vereisten in Toeleveringsketen Voor Houtindustrie

 Permanente link:   Alle berichten
handling wood 250De vereisten voor het verwerken van goederen in de industrie voor houtproductie en -verwerking worden steeds gevarieerder en daarom zijn de juiste apparatuur en hulpstukken binnen de toeleveringsketen essentieel.  Hyster Europe legt het uit tijdens de voorbereidingen op de International Wood Fair in Oostenrijk, waar diverse oplossingen voor houtverwerkingstoepassingen zijn te zien.

“Houtverwerking is niet alleen een kwestie van planken in een houtzagerij verplaatsen.  Als we het tegenwoordig over houttoepassingen hebben, kan dat van alles zijn, van bewerkt hout tot dakmaterialen en van vezelplaat tot OSB,” vertelt David Reeve, Industry Solutions Manager bij Hyster Europe.  “Dat maakt de verwerking van deze producten aanzienlijk lastiger, omdat er bij elk producttype andere kwesties binnen de toeleveringsketen spelen.”

“Bovendien zijn de verwerking en productie van veel producten eigenlijk het resultaat van een lange verwerkingscyclus,” zegt David.  “Kijk bijvoorbeeld eens naar de reis die een laminaatvloerplank aflegt.”

Eerst wordt het gerold.

Hergebruikte vezel, hout en papierpulp worden gecombineerd tot een plat product dat net als papier op grote rollen wordt gelegd en dat betekent unieke uitdagingen. In deze fase is het essentieel om de juiste vorkheftruck en het juiste hulpstuk te kiezen. Het is niet genoeg om een truck te vinden die het gewicht van de lading kan verplaatsen.  Bij de verwerking van rollen moeten de trucks speciale rolklemmen gebruiken, dus het gewicht van het hulpstuk speelt ook een rol. Het gewicht van de rollen is afhankelijk van de samenstelling en dichtheid van het product. 

Ook de grootte en dichtheid van de rol bepalen de keuze van de klem.  Zo moet de klem voldoende vermogen hebben om de rol op te heffen, maar mag de klem geen druk uitoefenen, omdat het product anders beschadigd kan raken.  

“Vaak werken we rechtstreeks samen met klanten en attachment specialist Bolzoni S.p.A. om ervoor te zorgen dat de juiste Hyster®-trucks worden gekozen, zodat de juiste druk voor de specifieke rol met product wordt gebruikt,” vertelt David.  “Dit is van cruciaal belang om schade te voorkomen die zich kan voordoen als rollen van en naar het magazijn worden vervoerd.”

Daarnaast kunnen er cameraopties worden ingevoerd, zodat de chauffeur de onderkant van de rol vanuit de cabine kan zien en schade verder kan worden voorkomen. Vanwege hun grote afmetingen beperken rollen vaak het zicht naar voren.  Desondanks kunnen chauffeurs de rol met behulp van camera's nauwkeuriger plaatsen om schade te voorkomen en de productiviteit te verhogen. 

In productie

Met het juiste klemhulpstuk kunnen de rollen efficiënt vanuit het magazijn naar de productieband worden vervoerd, waar ze worden bedrukt zodat ze op natuurlijk hout lijken. Maar als de platen van de productieband komen, moeten ze voor de juiste afwerking met chemicaliën worden geplastificeerd en dat betekent dat trucks in de omgeving ook aan bepaalde vereisten moeten voldoen.

Vanwege de dampen die ontstaan door de chemicaliën die worden gebruikt om het hout te lamineren en het stof dat in de lucht hangt, kunnen delen van de productieband gereguleerde gebieden zijn. Bijvoorbeeld Zone 1 of 2 voor gassen, Zone 21 of 22 voor stof, of een combinatie van gas en stof.

Alle machines voor intern transport die in gereguleerde gebieden werken, moeten aan ATEX 2014/34/EU voldoen om wettelijk in deze gebieden te mogen werken. Dus als een vorkheftruck in een gereguleerd gebied werkt, moet de truck worden omgebouwd. Hyster werkt met explosiebeschermingsspecialisten om trucks om te bouwen die aan ATEX-vereisten voldoen.

Materialen op pallets

Als de platen of bewerkte laminaatvloerplanken klaar zijn, worden ze verzameld en verpakt op de productieband, klaar voor verdere distributie.  Maar deze planken zijn soms langer dan 2 meter, en dus twee pallets breed.  

“Vaak zien we dat klanten de robuuste vorkheftrucks van Hyster® met vermogens van 8-9 ton gebruiken in combinatie met een hulpstuk voor verwerking van dubbele pallets, zodat ze laminaatladingen van 6 ton kunnen verplaatsen,” legt David uit.

Hij vertelt: “Het verpakte laminaat eindigt meestal in een magazijn of doe-het-zelfwinkel.  Ook daar moeten de juiste truck en de juiste hulpstukken worden gekozen om ze snel te kunnen verwerken.” 

Grip op vezelplaat

De processen bij de productie van vezelplaten, OSB en spaanplaat lijken op die bij de productie van laminaat, dus bij die toepassingen zien we vaak dezelfde uitdagingen die eerder werden genoemd.  Maar bij het verwerken van pakketten met platen die van de productieband komen, kan een ander hulpstuk nodig zijn, een grijpverloopstuk.  Vezelplaten kunnen bijzonder zwaar en groot zijn, en met dit hulpstuk kunnen de platen efficiënter en stabieler worden verplaatst dan op een pallet. 

”Dit laat zien hoe belangrijk het is om een geschikte truck met het juiste hulpstuk voor een specifieke lading te kiezen,” vertelt David.  “In dit voorbeeld werd van een groot deel van de platen meubilair gemaakt en daarbij is minimale schade essentieel om de kosten laag en de klant tevreden te houden.”

Overeenkomsten

Ondanks dat er veel verschillende soorten toepassingen bij het verplaatsen van hout zijn, zijn er ook overeenkomsten binnen de toeleveringsketen. Zo hebben veel locaties bij de verschillende toepassingen, van houtfabrieken tot zagerijen en houtverwerkingsbedrijven, een onbestrate, hobbelige grond.  Wanneer er lange, zware ladingen zoals houten planken of laminaat worden vervoerd, kan zo'n ondergrond ervoor zorgen dat de lading gaat stuiteren en onstabiel wordt.

Het mastontwerp op de sterke Hyster®-vorkheftrucks is een belangrijk kenmerk bij gebruik op oneffen ondergronden wanneer er een hulpstuk als een multipallethulpstuk of grijpverloopstuk wordt gebruikt. Het robuuste frame zorgt voor een 'rotsvaste' stabiliteit en duurzaamheid op lange termijn bij het verplaatsen van ladingen op volle capaciteit. 

Stof en vuil

Een ander veelvoorkomend probleem is stof en vuil. Bij de verwerking van hout ontstaat vaak stof en hierdoor kan de radiateur van de vorkheftruck verstopt raken, waardoor de motor oververhit raakt.  Dat betekent dat de truck korte tijd niet kan worden gebruikt en dat is frustrerend omdat dat geld kost door verloren productie.

Daarom heeft Hyster® de Cool Truck ontwikkeld, samen met een aantal specifieke hulpstukken voor houtverwerking, voor gebruik bij ladingen tot 5,5 ton.  De trucks zijn gebaseerd op de series Hyster® H2.0-3.5FT en H4.0-5.5FT, en ze beschikken over volledig omsloten frames en geventileerde motorkappen, zijpanelen en radiateurafdekkingen die ervoor zorgen dat er minder stof en vuil in de motorruimte worden gezogen.  

Stof dat binnendringt door aangezogen lucht wordt regelmatig naar buiten geblazen door een omkerende ventilator. Hierdoor kan de truck langer blijven rijden, hoeft de radiateur minder vaak te worden gereinigd en blijft de truck ook koel als de omgevingstemperatuur hoger is. 
Onder de motorruimte zit een robuuste ‘belly pan’, over de turbo is een warmtebestendige bescherming aangebracht en de luchtinlaat zit hoog en is voorzien van een voorfilter.

Robuuste elektrische trucks

Bij sommige houttoepassingen worden elektrische trucks gebruikt om risico's door stof te verminderen. Hierdoor is er binnen de houtindustrie vraag naar een elektrische vorkheftruck met meer capaciteit ontstaan en daarom heeft Hyster een elektrische vorkheftruck van 8 ton ontwikkeld, de J8.0XN, voorzien van een Li-ion batterij.

De J8.0XN is een elektrische vorkheftruck die in slechts twee uur volledig kan worden opgeladen en die dezelfde prestaties als het lpg-equivalent van Hyster® kan bieden voor de meeste gewone houttoepassingen, zodat bedrijven kunnen kiezen voor een duurzame, stillere oplossing zonder emissies.  

De innovatieve J8.0XN met Li-ion batterij is te zien tijdens de Holzmesse, de internationale houtbeurs in Klagenfurt (Oostenrijk), die van 29 augustus tot en met 1 september plaatsvindt. Experts van Hyster Europe vertellen bij stand A07 / A08 meer over het brede aanbod oplossingen van Hyster® ter ondersteuning van de houtindustrie.

“Het maakt niet uit waar de toepassing zich in de toeleveringsketen bevindt, houtverwerking kan voor flinke uitdagingen zorgen,” zegt David.  “Maar met de juiste trucks en hulpstukken voor specifieke vereisten kunnen bedrijven de schade beperken, de efficiëntie verhogen en de totale cost of ownership verlagen bij houttoepassingen.”

Ga voor meer informatie over de oplossingen voor de verwerking van hout en afgewerkte houtproducten naar www.hyster.eu.

Ga voor meer informatie over de International Wood Fair https://www.kaerntnermessen.at/en/fairs/international-wood-fair.html .